Author Topic: Legea reformei sistemului sanitar - asteptari si posibile consecinte  (Read 741 times)

0 Members şi 1 Vizitator pe acest subiect.

soli

• Guest
http://www.criticatac.ro/10184/sanatate-ca-n-olanda/

urmaresc de un timp pe singurul canal pe care il prind online confruntarea dintre opozitie si putere .

din aceasta confruntare , multi , foarte multi , sunt potentiale victime .

in functie de ce se va decide legat de reforma potential asumata de basescu , viata parintilor si a copiilor cardiaci poate lua o alta turnura . va asigur ca poate fi una dramatica , cel putin in prima faza .

rog pe cei care sunt avizati si au mai multe cunostinte ,  sa incerce sa faca putina lumina in ceea ce poate sa urmeze , la ce se pot astepta parintii , ce ar fi nevoie sa faceti .

cred ca prima masura , previzibila , ar fi asigurarea privata . va sfatuiesc cum am mai facut o sa faceti aceste demersuri , si sa incercati sa va informati asupra asigurarii private

rog pe cei care au facut deja una , sa intre si sa dea detalii .

firmele private cu traditie in gemania , care au in spate zeci de ani , firme din care unele se gasesc acum si pe piata din ro sunt  ing , alianz , axa .

cred totusi ca cea mai importanta reforma si cea mai necesara este cea  A CASEI DE ASIGURARI NATIONALE

va astept cu opinii si experiente .

soli

• Guest
ma asteptam ca cineva sa replice la acest subiect foarte fierbinte , poate doar pentru mine , poate doar pentru ca de afara se vad altfel lucrurile din tara .

trecerea acestei legi prin procedura de asumare , si nu prin dezbatere publica , este un procedeu criminal . trece pe muteste , nedand ocazia oamenilor sa o inteleaga si sa si exprime opinia .

am citit fragmentar aceasta lege in forma in care circula pe internet . pot sa va asigur ca nu face nici o mentiune la categorii de bolnavi , nici o mentiune la copiii bolnavi cronic, cum sunt copiii cu malformatii cardiace , operati sau nu ei sunt si vor ramane in categoria de bolnav cronic . CASA DE ASIGURARI ramane , asigura cu un pachet de baza , pentru servicii medicale mai complexe trebuie incheiata o asigurare privata   spitalele vor trebui sa si incheie relatii contractuale cu asigurarile private ,  si se vor transforma fie in fundatii fie in societati comerciale (??)

copiii sunt inca asigurati de casa pana la 18 ani, dar nu scrie nimic despre ce asigura , urgentele , presupun ca si formularele , vor fi in sarcina casei si ministerului . ramane de vazut daca un copil operat va mai fi considerat o urgenta , in momentul in care va trebui reoperat. ramane de vazut cum va fi aplicata in practica , pentru ca estimarile cele mai optimiste dau un termen de 6 pana la 8 ani reformarii propriuzise . e usor de prevazut haosul care ar putea urma ,

e iarasi usor de prevazut ca aceste categorii de bolnavi cronici , si mai ales a malformatiiilor cardiace care de multe ori necesita reoperari , cateteruri , rmn uri si medicamente de ultima ora , NU VOR FI USOR prinsi in asigurarea privata ,daca statul nu ii obliga . si dupa cat am citit  NU II OBLIGA , ii stimuleaza cu niste prime ridicole , pe care nici un asigurator constient nu va fi stimulat sa le primeasca , cand tratamentele pentru acest tip de bolnav se pot ridica la mii de euro anual .

ma astept ca macar Doina , care a reusit sa inregistreze o asociatie , sa faca demersuri si sa incerce sa si faca auzita vocea , si prin ea voi toti .

ma astept sa deveniti constienti si sa va ridicati pentru a va apara dreptul la viata al copiilor si linistea ,

´

soli

• Guest
subiectul nu va sensibilizeaza sau si mai rau va infricoseaza .

intentia mea este sa va fac constiente , sunteti aproape de o schimbare pe care eu mi am dorit o enorm, cu singura conditie sa o definiti si sa o cereti , acea schimbare care v ar da avantajul sa puteti sa mergeti la consult la medicul curant al copilului , aflat in alta tara , sa va asigurati consultul , cazarea , investigatiile , acoperite in procent de cel putin 80 la suta , de catre asiguratorul din romania . adica normalul si decentza . , adica mame ca iulia isi vor permite sa mearga la consult fara sa ceara ajutor ,  pot obtine efectuarea unui rmn , si acoperirea altor cheltuieli adiacente celor medicale .

in legea nou pregatita se mentioneaza ca bolnavii vor fi tratati in acord cu prevederile unor programe speciale . este vreuna din voi inregimentata intr un astfel de program? exista un program local care sa fie corelat cu unul national ,pe baza caruia sa se poata stabili modul in care copiii cu malformatii cardiace vor fi asigurati in viitor ? din cate stiu eu , nu .

desi legea prevede aceste programe , va mai dura un timp pana se vor efectua propriu zis , voi stiti care sunt nevoile voastre medicale, cel putin in acest moment , cu putina organizare puteti sa le adunati .

indiferent ce model de asigurare vor copia pana la urma , atata timp cat nu se adapteaza la realitatile romanesti , nu vor fi functionale . singurii care vor castiga sunt asiguratorii privati , care dealtfel deja isi freaca mainile .

asiguratorul german , nu a intrebat ce boala are copilul ,copiii sunt asigurati cu parintii , parintii trebuie sa lucreze cu contract legal .

asigurarea germana acopera toate cheltuielile decise de medicul curant din germania , sau din alta tara , dar cu acordul medicului din germania .

copiilorr cu malformatii cardiace operati afara din tara cu formulare e , intorsi acasa , nu li se recunoaste dreptul de a le fi compensata medicatia sau investigatii gen rmn ,  decisa de medicul curant din alta tara .

sunteti , si veti fi mult timp , un caz special , atata timp cat acasa ,cea mai mare parte din cheltuielile medicale si aferente calatoriei in scop medical in alta tara , acolo unde copilul a fost operata , nu sunt acoperite, nici macar partial , si nici rambursate .

un copil cu o malformatie medicala , operata sau nu , va avea nevoie macare de consultul anual , stiu ca mare parte din voi si l permit , sau fac sacrificii ca sa si l permita . mame ca iulia si cristina , nu si permit .
 vor fi nevoite de a lungul timpului sa ceara acesti bani , la cei care ii au . damian nu a fost la consult de doi ani , de cand a fost operat.

e putin probabil sa intelegeti cat de mult inseamna sa poti pleca cu copilul . sa ai opinia medicului care l a operat , de doua sau trei ori pe an , sa poti sa ai tot ce i trebuie din pdv medical copilului tau ,sa ti fie acoperit zborul , cazarea, consultul , medicamentele .

si singura conditie este sa muncesti si sa platesti la timp contributia ,

in sistemul olandez , copilul este asigurat cu parintii,

copiii vostriii conform legii boc , sunt asigurati de casa si vor primi ce vrea casa sa le dea  , nu veti merge in germania cu cardul ,ci cu aprobare de la casa de asigurari sau pe cont propriu  , asta dupa ce se implementeaza programul copiilor cu malformatii cardiace , probabil cu date de pe la medicii de familie , date care se vor aduna intr un timp nedefinit de lege .

Andreea

• Sr. Member
    • View Profile
Rodica, nu am avut timp sa aprofundez legea. Am citit vreo 10 pagini din ea si inteleg ca se ingradesc multe drepturi care pana acum existau, dar de aici inainte vor deveni platibile.

Da, asiguratorii privati sunt cei care vor avea cel mai mult de castigat. Un abonament la liber la o clinica privata costa intre 18 si 35 de euro lunar (aici ma refer la abonamentele de sanatate), de persoana.

Daca vorbim de asigurare privata de sanatate discutam despre alte preturi. Daca vorbim de o familie, costul minim este de 70 de euro lunar, in care sunt incluse si investigatiile in strainatate, costul este pentru 2 persoane. Pentru cea de=a treia persoana costul se ridica la 35 de euro. Practic cu 105 euro lunar asiguri intreaga familie. Este un cost imens, daca luam in considerare o familie sanatoasa.

Stiu ca in cazul de fata cam vorbesc din filme, dar acestea sunt preturile primite ca oferta pentru un abonament de sanatate la doua clinici cu retea mare de acoperire in tara, iar asigurarea de sanatate mi a fost propusa de o companie de asigurari. NB asiguratorii de sanatate asigura bebelusii de la varsta de o luna.

Intorcandu ma la subiectul la care tu tintesti- tu dai cu capul(pentru moment) din proiectul de lege- cel putin cat am parcurs eu- inteleg ca se da o mare putere de decizie medicului de familie, il aglomereaza si il pune sa afle tot ce misca despre pacient. Oare ce calitate a serviciilor va oferi medicul de familie care are 1500 de pacienti pe lista lui? Sunt atatia pacienti care merg lunar pentru tratamente si medicamentatie. Dupa parerea mea - medicului de familie ii sunt plasate foarte multe sarcini, ii aglomereaza si totodata nu mai poti misca un pas fara sa treci pe la el. Chiar si urgentele trebuie sa treaca intai pe la medicul de familie.  :-\

soli

• Guest
buna , andreea , sunt obisnuita sa fac lucrul asta  :), si pe de alta parte nu am nimic  de pierdut sau de castigat , e motivul pentru care eu cred ca mamele se vor mobiliza in cele din urma .

legat de medicul de familie , e un lucru bun ca toate informatiile legate de conditia medicala a unei persoane se vor centraliza la medicul de familie , cu conditia sa le limiteze numarul de pacienti , la max 2´-3 sute , acest lucru va da o sansa tinerilor medici sa opteze cu succes pt aceasta specializare . e doar aparent ingrijorator faptul ca si la urgente tb sa treaca la medic de familie , in realitate poti merge ''linistit'' la urgenta , vei aduce intr un termen de o luna , trimiterea de la medic, asha este si aici , la fel si la optica sau la dentist . se vor decongestiona si spitalele , pentru cá multe mame merg direct in spital , la cazuri minore care pot fi tratate lamedic de familie .

lucrul rau este ca nu este definit pachetul de la casa , si nu stii exact in ce masura va acoperi copilul , motiv pentru care ,
eu personal , ash cere ca si copilul sa fie prins in asigurarea parintelui , parintilor care lucreaza , pe langa asigurarea de la cas .

in plus , asiguratorul privat trebuie obligat sa preia copilul , indiferent daca e bolnav sau nu , ca nu pot doar sa castige .

personal , am obtinut acasa tot ce se poate obtine legal pentru bela , singurul meu regret este ca nu am incercat sa obtin compensarea cumadinului si a testerelor , am considerat ca procedura era de lunga durata , si noi nu aveam timp , am ales sa plecam , si nu doar pentru cumadin si testere. dar daca ash fi ramas as fi inceput aceasta procedura .

cumadinul este un medicament care nu se regaseste pe lista de compensate. in astfel de situatii exista doua posibilitati sa ti l acoperi .
exista acasa o structura care se ocupa cu rezolvarea acestei probleme , vezi subiectul deschis de histamina pe desprecopii,
ea nu a reusit sa obtina compensarea unei medicatii care nu se regaseste pe lista .

a doua procedura este calea legala , pe care eu andreea ti am expus o deja, dupa ce obtii negatia de la casa , ceri pe instanta .

in mod normal , medicii cardiologi trebuie sa inceapa aceste demersuri , catre o comisie care se ocupa cu asta , de pe langa casa de asigurari , dat fiind ca e un medicament care va fi din ce in ce mai folosit, care este folosit si acum de pana la o suta , poate mai mult sau mai putin , de operati , copiii si adulti . nu stiu de ce medicul cardiolog nu cere acest lucru ,poate pentru ca nu are timp sau pentru ca inca, interesul pentru evolutia pacientului sau este limitat .

statisticile copiilor operati care folosesc aceasta medicatie, le pot furniza numai mediciii de familie si e important sa atasezi o statistica .

soli

• Guest
in plus , acum doi ani nuerau create conditiile si circumstantele care sunt astazi ,

astazi , cu constientizare , efort si mobilizare , acele lucruri pe care vi le am expus mai sus , pe care italienii le au in belgia , nemtii in germania si oriiunde in ue ( cardul din germania ne acopera in romania ) , acoperirea cheltuielilor medicale si ale altor costuri legate de calatoria medicala , macar partial , pot si trebuie sa fie compensate sau rambursate .

cereti definirea pachetului de baza de la casa de asigurari in ceea ce priveste copiii cu malformatii cardiace operati afara , cereti ca medicul de afara sa aiba acelasi statut ca si medicul din romania in fata legii romane , si investigatiile cerute de el pentru urmarirea evolutiei copilului sa fie acoperite de asigurator !

soli

• Guest
cereti prinderea OBLIGATORIE a copilului pe asigurarea PRIVATA a  parintelui care lucreaza , si lasati pachetul de baza celor care nu vor , nu pot sa si plateasca cotizatia .

Andreea

• Sr. Member
    • View Profile
Rodica, in asigurarea obligatorie copilul este asigurat pana la varsta de 18 ani.
In asigurarea privata, copilul este asigurat pe perioada platii asigurarii.

Pachetul minim nici cei care au dat legea nu au stabilit exact ce contine. Este o mare abrambureala, iar pana cand se vor pune lucrurile la punct va mai dura ceva.

Pe de alta parte, tu pentru Bella, in Ge ai platit o suma mai mare pentru asigurarea ei? Intreb lucrul acesta, pentru ca pentru a avea o asigurare de sanatate trebuie sa iti faci anumite investigatii si abia dupa ce se primesc rezultatele analizelor, ti se va stabili cuantumul platit.

Revin.

Andreea

• Sr. Member
    • View Profile
Cardul european de sanatate iti ofera acelasi statut in toate tarile UE. Acesta este pentru tratarea urgentelor intervenite pe parcursul calatoriei in unul din statele care agreeaza acest card. Si toti membrii il agreaza, conform normelor europene in vigoare.

Deci si noi, cei care suntem asigurari in RO, avem drepturile pe care le au cetatenii asigurati in Ge, in It, Belgia etc. Aceste investigatii si tratamente sunt achitate de Casa. Eu insami am sa incerc marea cu degetul, insa voi vorbi despre acest lucru la momentul respectiv.

Legat de introducerea medicamentatiei pe lista celor compensate de CAS, ne trebuie o forta destul de mare pentru a ne face auziti. Spun acest lucru pentru ca recent, in tara, au fost scoase din lista compensatelor medicamentatii pentru bolnavii de cancer. TRebuie sa urlam mult prea tare pentru a ne face auziti in conditiile acestea. E o lupta pe care nu o pot duce doar eu, ca voce a Florinei.

soli

• Guest
aparent , andreea, ai aceleasi drepturi cand esti turist si ai o urgenta . nu si pentru o boala cunoscuta anterior .italienii veneau in belgia pentru transplant , unii a doua oara, si aveau cea mai mare parte a cheltuielilor acoperite . inclusiv cazarea si undeva in proportie de 89 la suta transplantul .

da , nu esti acoperit daca nu platesti , si nici daca nu lucrezi , dar asta e  ceea ce stimuleaza omul sa plateasca constiincios si chiar si sa lucreze .

copii sunt acoperiti pana la 18 ani , cu un pachet de baza , si asta nu e rau , eu incercam sa aflu ce acopera din cele de care are nevoie un copil cardiac , consultatii pe afara , rmn, cateter, medicamente , cazare .

suma pe care am platit o la asigurarea fetelor si a mea , a fost conforma cu venitul meu la acel moment si este de 14 la suta din salariu , ulterior ,crescand venitul , a crescut si suma respectiva . Initial am platit 160 de euro , si repet am fost asigurata atat eu cat si ambele fete .

stiu ca nu poti face nimic singur, andre, ai nevoie mereu de oameni care sa te incurajeze , sa te sustina , sa ti ramana aproape indiferent care va fi rezultatul , importanta e lupta in sine . florina este doar aparent un caz singular , sunt multe florine ,si probabil vor mai veni , dar poti sa incepi de la florina , e un caz concret . daca obtii pentru florina legal acele lucruri de care are nevoie , pentru ceilalti va fi ceva mai usor .

soli

• Guest
Răspuns: Legea reformei sistemului sanitar - asteptari si posibile consecinte
« Reply #10 on: Decembrie 05, 2011, 09:15:31 pm »
andreea , cand am facut asigurarea nimeni nu a cerut date medicale despre copii, ´si nici ale mele .

in momentul in care ai capacitatea sa lucrezi si ai un contract , obtii si o asigurare . asigurarea mea si a fetelor nu este privata .

a lui adi  , este  el este ceea ce aici se cheama selbstanding , si e obligat sa plateasca o asigurare privata , care functioneaza putin altfel , in sensul ca el plateste si o suma anuala personal , ca un fel de coplata .

la asigurarea mea nu exista coplata .

nu am mentionat ca cei 14 la suta cuprind toate contributiile , la pensie , sanatate , maternitate . somaj , si nemtii platesc si o
contributie la biserica .

oricine are un contract de lucrul , obtine si tipul de asigurare similar cu al meu . de obicei optiunea de asigurare la privat este a celor care isi doresc servicii medicale mai complexe .

soli

• Guest
« Reply #11 on: Decembrie 05, 2011, 09:46:01 pm »
este cineva care sa poata sa faca putina lumina pe aici ??

magdaz

• Sr. Member
    • View Profile
    • Blogul lui Rares
« Reply #12 on: Decembrie 06, 2011, 03:28:28 pm »
Acum platim controalele in strainatate, putem beneficia de formularul european la operatii si cateterisme, platim medicamente, beneficiem de asistenta medicala in tara (atat cat se poate).
Nu inteleg cum se va modifica legea si nici nu imi inchipui cum asigurarea privata ar putea prelua cazuri de acest gen fara implicarea statului sau fara existenta unor prime de asigurare acoperitoare.

soli

• Guest
« Reply #13 on: Decembrie 06, 2011, 10:34:16 pm »
magda , bine ai revenit , legea respectiva este in vigoare de la 1 ianuarie 2012, a fost foarte putin dezbatuta , romanii prinsi in povesti abracadabrante despre ce a mai facut si dres puterea , demisiile lui geoana si povestile de amor ale vedetelor locale , lasa sa treaca o lege care vrea sa schimbe , o schimbare atat de necesara dealtfel ,sistemul sanitar , fara sa stie in ce fel va schimba de fapt .

nu e greu de dedus ca aceasta lege , care nu explica si ordinea propusa , daca exista asha ceva , in care oamenii vor primi aceste schimbari , are sa bage in ceatza o multime de oameni .

la fel , nu e greu de intuit ca procedurile de obtinere á formularelor vor fi diferite, dar una peste alta , asigurarea privata va deveni obligatorie pentru cei care vor dori sa aiba mai multe servicii medicale decat cele mentinute prin pachetul de baza de la casa , pachet care nu e definit de lege , lasand probabil timp casei sa si defineasca pachetul .

ceea ce face special copiii cu malformatii cardiace operati afara , este faptul ca medicatia , tratamentul , investigatiile , ar trebui sa fie decise de medicul curant de afara ,acceptate de medicul din tara si compensate de asigurare .

nu vreau sa reiau lucruri pe care le am spus deja . ar tb sa incerci sa intelegi citind .