in Romania, din 10 copii care se nasc cu malfrmatii cardiace, 6 mor , adica mai mult de jumatate . o parte mor singuri , abandonati in spitale.
ceilalti , din care voi faceti parte , sunt cei care s au operat , o parte in Romania , la mures, cluj sau foarte putini bucuresti .
o parte in italia , via dr olteanu, germania via dr niculescu - sandica , clujul si muresul ii trimit la deutsche herzzentrum sau in italia , nu stiu cati mai merg in belgia . am citit ca si in israel s a operat cineva , prin fundatia aceea care aduna bani pt copii romani , al caror anunt aparea constant la radio .
dr suciu are anul acesta , conform articolului de mai sus , alocati bani pt 63 de operatii. prin deductie logica inca pe atat se vor opera la cluj. la bucuresti , se asteapta completarea personalului pentru departamentul nou .
remarcabil, dr Carstoveanu , de formatie neo natolog , este implicat in salvarea unei parti din copiii nou nascutiii cu malformatii cardiace .
tot remarcabil , nimeni nu s a implicat in imbunatatirea conditiilor de la muresh , acolo unde dr Suciu ,intre timp cu mai multa experienta are o echipa formata,si dispusa sa dea o sansa chiar si copiilor ai caror parinti nu au stadiul vostru de informare , dar nu are fonduri . sunt convinsa ca nu are multe lucruri , inclusiv angiograf , ecmo, si nici heart - lung mashine care sa asigure circulatia extracorporeala . uneori tin minte , amanau operatii pt ca nu aveau anestezic .
Poate pentru ca dr. Suciu nu a cerut .
Dr Suciu face medicina in conditii extrem de primitive , mai toti copiii de la muresh, si de prin alte parti , au venit in ge, cu virusi de spital , au stat la izolare pe toata perioada de intensiv , sau salon normal, florina aproape patru luni .
Remarcabil , dr Suciu inca vrea sa faca medicina in Romania . A facut stagii de pregatire in italia, care zice dumnealui , i a schimbat viata . Cred acest lucru, cred ca dr Suciu a evoluat de la .. nu operez rebuturi '' la '' acest copil ar putea avea o sansa'' desi in opinia mea numai parintii pot decide daca vor sau nu sa dea o sansa copilului lor , in conditiile in care medical chiar exista o sansa .
Daca ash avea cum i as spune bunului dr suciu ca fiecare minut pe care l am castigat cu sacrificii enorme a meritat .
Probabil Dr Toganel , odinioara director de sectie , nu ar mai spune mamelor , ''du te acasa si fa altul ca asta moare ''care depaseste mult atributiile de medic si intra pe un teritoriu care ii e strain si in care nu are putere de decizie .
Medicul , toti in general si cardiologul in special , e prin definitie un lupatator pentru viata, si daca are cea mai mica sansa sa conserve viata in trupurile mici , au si datoria sa o faca . chiar daca asta inseamna sa si recunoasca neputinta si sa pregateasca dosarul copiilor catre medici cu mai multa experienta . au si datoria sa i urmareasca dupa ce se intorc si sa comunice cu acei medici cu mai multa experienta.
Profesorul din Germania e socat ca parintii cer opinii medicale si termene pentru operatii , si nu medicii acelor copiii de acasa .
Totusi , in acest moment , eu cred ca dr Suciu , unul din cei mai buni chirurgi cardiologi din romania , are in mainile sale viata celor sase copiii din zece care acum mor .
Acel centru de cardiologie din bucuresti , nou infiintat si inca nefunctional . este locul in care cei sase copiii care acum mor , ar putea fi operati ,daca si unii si altii ar trece peste niste orgolii .
vor veni echipe straine sa opereze in romania ,incepand din aceasta toamna , zice dr Carstoveanu,
daca totusi nu vor veni , eu cred ca dr Suciu , ar putea opera cu succes in aceasta sala , in timpul liber pe care il are dat fiind ca nu opereaza decat un copil la patru zile la muresh,
daca ash fi mama acestui copil ,care acum moare , ash vrea doar sa i dau o sansa .
Mi e greu sa cred ca va veti infrunta niste temeri , si veti face niste pasi spre reconciliere , dar dr Suciu este genul meu de erou , mai uman si supus greselii, dar constant si dedicat ,sunt convinsa ca e genul de om care poate sa faca istorie in romania in conditii potrivite , va asigur ca nici un medic de afara nu ar vrea si nici nu ar putea sa fie in locul lui , nici macar o zi .