Author Topic: Temeri ale parintilor  (Read 1258 times)

0 Members şi 1 Vizitator pe acest subiect.

Andreea

• Sr. Member
    • View Profile
Temeri ale parintilor
« on: August 26, 2011, 12:41:02 am »
In acest moment nu stiu cum sa intitulez acest topic. Pana la finalul postarii voi avea inspiratia necesara.

In scurta lui viata, Andreiutul m-a facut sa cunosc diverse sentimente, sa imi pun o serie de intrebari. Printre ele se numarau inclusiv ce va urma interventiei, cum va fi viata lui daca de la inceput are nevoie de o interventie chirurgicala. Imi aduc aminte si acum o replica ce mi-a dat mare incredere si am privit cu mult optimism totul: "vazand si facand", chiar daca implica si o doza de variabile si necunoscute.

Ma bucuram ca exista, ca este cu mine si eu cu el. Toate cele rele le trecusem, eram hotarata sa traiesc fiecare clipa la maxim si sa ma adaptez situatiilor carora trebuia sa le fac fata.

Nu stiam ce inseamna malformatie cardiaca, nu stiam ce implica o astfel de afectiune, dar aveam mare incredere in oamenii pe care i-am intalnit si care au fost alaturi de mine cum au stiut si cum au putut mai bine.

Chiar daca am fost scutita de multe din abrevierile pe care ulterior le-am auzit de la alte mamici, nu pot spune ca mi-a fost usor sa ma adaptez realitatii. O data trebuia sa ma adaptez vietii cu un copilas ce crestea pe zi ce trece, pe de alta parte sa invat ce inseamna un copilas cu o inimioara speciala.

Zilele trecute discutam cu o mamica despre faptul ca in Germania exista grupuri de suport pentru parinti, dar si pentru copii cu astfel de afectiuni.
Intr-adevar, doar noi, cei care trecem prin astfel de situatii, stim cum este sa fim in pielea noastra, iar ce mi se pare cel mai dureros este faptul ca putini oameni - din sistemul medical si nu numai stiu sa ne fie aproape. Ori oamenii din acest domeniu- medici, asistente, personalul de la casa de asigurari, cei de la protectia persoanelor cu handicap, acestia ar trebui sa ne fie aproape, pentru ca din acest motiv exista astfel de institutii.

Cred ca am mai scris pe la capitolul "Lectia de Germana" ca o Eva - Maria ar trebui sa existe in fiecare spital. Acea persoana care consiliaza familia, care sta de vorba cu parintii, le explica pasii care sunt de facut.

Oricat ne-am stradui sa mergem mai departe- noi suferim alaturi de ei. Ba mai mult, trebuie sa parem ca suntem puternici si ca avem situatia sub control, insa nu ne iese tot timpul. Oricat optimism ne-ar invada, undeva in camarutele mintii noastre raman bine intiparite toate momentele de groaza, teama, dar mai ales imaginile cu fire, ecrane de monitorizare, perfuzoare. Si poate ca trecem si peste acestea, le inchidem acolo in camarutele mintii noastre si nu le mai exprimam niciodata.

Ne este greu sa ne exprimam fie din teama ca nu suntem intelesi, fie din teama ca nu ne exprimam corect, fie- pur si simpul ca asa am fost crescuti- durerile de genul acesta sa ramana subiecte tabu.

Noi ca parinti trebuie sa fim bine, pentru ca si copilasii nostri sa fie bine.

Andreea

• Sr. Member
    • View Profile
Răspuns: Temeri ale parintilor
« Reply #1 on: August 26, 2011, 12:53:45 am »
In perioada in care eram in Bad Oeynhausen am avut langa mine o prietena din copilarie. A fost trup si suflet- telefoane, imbarbatari, sustinere psihica atat cat stia si cat putea.

A contat fiecare cuvintel spus de ea si fiecare replica. Este vorba de o colega de liceu, care azi are o viata cat se poate de normala, e drept- fara alergari la orele de sport, dar care iubeste chitara, care iubeste alergatul pe munte si prin valurile marii, care (sa ma ierte) dar a mai si fumat cativa ani, care calatoreste cu avionul si din cand in cand prin trenuletul groazei......care duce o viata foarte frumoasa si normala- fiind operata pe cord deschis la varsta de 6 ani. Pastreaza si acum cicatricele si nu se sfieste sa poarte decolteuri generoase. In plus - planuieste in scurt timp sa aiba copii. Deci se poate!

Totul este in noi, in mintisoarele noastre, in ceea ce traim zi de zi, in capacitatea noastra de a ne adapta situatiilor, de a depasi anumite situatii. Adevarat, important este si cum le depasim.

liviams

• Full Member
    • View Profile
« Reply #2 on: August 26, 2011, 11:36:04 am »
........offf, cateodata mi-e atat de frica sa ma gandesc la viitorul Irinei, iar cateodata sunt atat de increzatoare ca totul va fi bine si va avea o viata''relativ normala''. Intotdeauna ma rog sa-i dea Dumnezeu o viata normala! Sa faca EL ce poate mai bun pt micuta mea!
"consiliere '' nu am avut, decat incurajari de la apropiatii mei, care normal ca vor sa incurajeze, dar nu au nici o baza in momentul in care imi spun ca ''va fi bine'' si spun asta sperand si ei ca asa va fi!
Cred ca fiecare din noi speram sa ne vedem puiutii bine, sanatosi si fericiti, dar, indiferent cat de optimisti, pesimisti sau realisti suntem, intrebarile si temerile tot isi fac aparitia in mintea noastra, fie ca vrem sau nu sa recunoastem acest lucru! E greu totusi sa nu te gandesti la ceea ce va urma, la stilul de viata pe care trebuie sa il aiba, la intrebarile pe care ni le vor pune, dar sunt convinsa ca Dumnezeu ne va ajuta sa facem fata tuturor situatiilor care ne vor iesi in cale!
Bineinteles ca nu putem generaliza, dar sunt intr-adevar persoane care traiesc foarte bine cu valve artificiale, cu stenturi si alte chestii; sunt boli banale care pot duce la ceva foarte grav.... dar sa nu privim intotdeauna ''drobul de sare'' care sta sa cada peste noi si zic eu ca trebuie sa invatam sa ne bucuram de ce avem acum, caci de viitor are "CINEVA" grija!

« Last Edit: August 26, 2011, 11:52:25 am by liviams »

magdaz

• Sr. Member
    • View Profile
    • Blogul lui Rares
« Reply #3 on: August 26, 2011, 12:19:58 pm »
Temerile mele:
- teama ca va exista ziua in care il voi pierde. Aceasta temere o las in seama unui bilant pe care il vom face dupa 30-40 de ani. Vom vedea atunci ce si cum. :)
- teama de imunitate scazuta. Aceasta temere se diminueaza cu fiecare raceala peste care trecem.  :)
- teama pur si simplu, care nu se poate exprima, fara obiect, care iti da o stare generala de incordare. Este cea mai neplacuta temere. Cum o combat? Imi amintesc ca exista boli si situatii mult mai grave decat ceea ce implica o malformatie cardiaca. Caut si adun unul langa altul momentele frumoase, mari sau mici, momente care sunt un prilej de bucurie.  :)

Gilia

• Sr. Member
    • View Profile
« Reply #4 on: August 27, 2011, 12:52:22 am »
Mai...lasati frica la o parte ca nu e buna de nimic...mai bine ascultati melodia aia de la HiQ...Totul va fi bine!!!... :)

camelia

• Jr. Member
  • **
    • View Profile
« Reply #5 on: August 31, 2011, 01:37:34 am »
cateodata sunt atat de increzatoare ca totul va fi bine si va avea o viata''relativ normala''. Intotdeauna ma rog sa-i dea Dumnezeu o viata normala!

Fiecare dintre noi vede acest "normal" in mod diferit, in functie de experientele vietii, de cultura, de educatie.Fiecare dintre noi isi formeaza si cultiva "normalul" din viata.Imi aduc aminte de povestea unei prietene, care a nascut (la inceputul anului 1990) prematur 2 fetite gemene,una de 1 kg si una de 1.5 kg care, in maternitate fiind, a coborit intimplator 2 etaje si a vazut alt "gen" de copii si a ramas mirata, spunindu-si: aici sint probabil copii cu probleme, pt ca sint prea mari (ca apoi sa afle ca de fapt acolo erau copii "normali").
Eram in Germania, dupa operatie si discutam cu Dr.Sandica despre speranta de viata a fiului meu si mi-a spus:trebuie sa te bucuri de fiecare clipa traita cu el; nu se pune problema unei sperante de viata;poti sa ai un copil perfect sanatos,sa traverseze strada neatent si sa nu-l mai ai;viata nu trebuie traita cu frica ca maine se poate intimpla ceva rau.
Fii increzatoare in fortele proprii, creeaza-ti tu "normalul" tau si crede cu tarie ca totul va fi asa cum trebuie sa fie.Dumnezeu iti da tot timpul ceea ce-ti doresti.Privind in urma, imi dau seama ca El mi-a dat ceea ce am cerut:"un inger pazitor care sa aiba grija de mine".Multa sanatate.

laura_b

• Full Member
    • View Profile
« Reply #6 on: August 31, 2011, 10:31:00 am »
am si eu aceasta teama in suflet...ce se va alege de David.....cum va fi viata lui....va ajunge la batranete...isi va putea intemeia o familie....cum va face fata stresului cotidian.....o gramada de intrebari am pe care incerc sa le si alung repede pentru ca am constatat ca nu-mi fac bine.

Foarte bine a punctat Cami. Normalitatea ne-o facem fiecare dintre noi. Eu am incercat sa ii ofer lui David o viata cat mai apropiata de normalul acelor copii care nu au probleme, cu toate piedicile astea pe care ni le impune insulina si strictetea meselor, ca noi pe langa problema cardiaca mai avem si grija asta.

Incerc sa nu traiesc cu drobul de sare deasupra capului cum scria Livia, pentru ca nu imi face bine nici mie si as stresa copilul degeaba.

exact cum spunea DlDr Sandica, traiesc prezentul, imi intiparesc in minte intamplari frumoase.....Recunosc ca tendinta de a face al doilea copil are legatura si cu frica de a-l pierde pe David si a nu ramane fara nici un copil. O fi din egoism, nu stiu. Ne dorim un al doilea copil, dar jumatate din mine ii este frica de tot ce inseamna o noua sarcina iar cealalalta jumatate abia asteapta o noua sarcina.

Momentan sa trecem cu bine peste interventia de saptamana viitoare si mai vedem ce ne mai rezerva viata.

Totul va fi bine! :)
« Last Edit: August 31, 2011, 10:55:04 am by laura_b »

Gilia

• Sr. Member
    • View Profile
« Reply #7 on: August 31, 2011, 10:41:11 am »
Kami, exact acelasi lucru mi l-a spus si mie Dl. Dr. Sandica...si are atata dreptate! N-are sens sa stam sa ne stresam pentru ce va fi, fiindca astfel ratam prezentul si nu ne mai putem bucura de momentele bune pe care le avem acum. Si eu mai cred ca felul in care vedem noi lucrurile poate sa atraga in viitor bune sau rele...deci e important sa fim optimisti.
Laura, va tin pumnii sa iasa cat mai bine interventia si sa treceti usor peste. David este un scump si sunt convinsa ca va fi bine! Va pup!

doina

• Sr. Member
    • View Profile
« Reply #8 on: August 31, 2011, 10:55:36 am »
am si eu aceasta teama in suflet...ce se va alege de David.....cum va fi viata lui....va ajunge la batranete...isi va putea intemeia o familie....cum va face fata stresului cotidian.....o gramada de intrebari am pe care incerc sa le si alung repede pentru ca am constatat ca nu-mi fac bine.

Incerc sa nu traiesc cu drobul de sare deasupra capului cum scria Magdaz, pentru ca nu imi face bine nici mie si as stresa copilul degeaba.

Recunosc ca tendinta de a face al doilea copil are legatura si cu frica de a-l pierde pe David si a nu ramane fara nici un copil. O fi din egoism, nu stiu. Ne dorim un al doilea copil, dar jumatate din mine ii este frica de tot ce inseamna o noua sarcina iar cealalalta jumatate abia asteapta o noua sarcina.

Laura, in toate frazele astea ma regasesc exact. Si noi ne mai dorim un copil, dar ma tem, ma tem pentru viitorul copil, ma tem ca atentia acordata acestui vampiras de iubire va fi usor diminuata si poate va suferi. Dar in acelasi timp observ la el o dorinta de nestapanit in a sta cu alti copii si ma gandesc ca poate l-ar face fericit prezenta unui bebe.Vom vedea...

Sunt si eu alaturi de voi si va doresc drum bun, recuperare rapida, sa treceti cu bine peste toate si sa veniti repede acasa !
Asociatia Copiilor cu Boli Cardiace Congenitale
www.acbcc.ro

meme

• Full Member
    • View Profile
« Reply #9 on: August 31, 2011, 03:55:04 pm »
Fetelor voi va faceti probleme de al doilea? Fiecare copilas are locul lui in familie si intr-o familie echilibrata totii copii gasesc spatiul si timpul lor in preajma parintilor. Dar va Inteleg. Eu am renuntat la ideea unui al treilea copil tot pe considerentul ca parca as pregati un inlocuitor al Medeei. Acum sunt sigura ca am gresit  si diferenta ar fi prea mare, nu va mai zic de atitudenea unor medici care vecinei mele de numai 34 ani i-au zis sa lase fetele tinere sa faca copii??  plus ca noi avem in vedere a treia operatie a ei , faptul ca trebuie sa-i fiu alaturi si nu stiu ce inima as mai avea . Dar al doilea copil mi se pare o datorie fata de primul copil. Si cine are frate sau sora intelege ce spun.

Andreea

• Sr. Member
    • View Profile
« Reply #10 on: August 31, 2011, 07:27:57 pm »
Meme, asa este: niciun copil nu poate fi inlocuit de un altul.
Cat priveste recomandarile unor astfel de persoane....sa mai ierte, insa eu zic ca trebuie cu adevarat ignorate.
Zilele trecute ma gandeam frumos: eu voi avea 3 copii:) nu pot sa neg teama, insa sunt sigura ca totul va fi bine atat timp cat voi fi un pic mai precauta; recunosc- ii voi investiga pe toate partile din momentul in care au tras aer in piept. Iar daca visul acesta al meu va trebui sa se implineasca la 40 de ani- merita toata asteptarea.

meme

• Full Member
    • View Profile
« Reply #11 on: August 31, 2011, 08:00:31 pm »
Da Andreea, si eu zic ca la 40 de ani o sa-l nasc pe-al treilea. Numai ca ramane de vazut.
 ;)

doina

• Sr. Member
    • View Profile
« Reply #12 on: Septembrie 01, 2011, 12:36:16 am »
Eu inca nu imi pot da seama cum e cu doi  :), cum e cu dragostea si cu locul lor in familie. Chiar imi zicea o prietena care isi punea astfel de intrebari cand era gravida cu al doilea, ca dragostea ei nu s-a impartit, asa cum credea ea initial, ci s-a dublat
Asociatia Copiilor cu Boli Cardiace Congenitale
www.acbcc.ro

kamy

• Sr. Member
    • View Profile
« Reply #13 on: Septembrie 01, 2011, 09:20:00 am »
Eu cred ca este frumos si mai sanatos pentru copii sa aiba frati. Si eu imi mai doresc macar un copil dar la noi este clar ca Iustin are aceasta malformatie mostenita. Soacra mea s-a nascut cu malformatie cardiaca: DSA si Stenoza de artera pulmonara iar sotul: DSA si canal arterial persistent; ambii au suferit interventii si acum sunt bine. Din pacate Iustin s-a nascut cu ceva mai grav decat ei: DSA, DSV, Canal arterial persistent, Stenoza pulmonara si VD cu dubla cale de iesire.
Si eu traiesc cu teama in suflet ca-l pot pierde pe Iustin dar totodata ma gandesc ca toti suntem muritori si nimeni nu stie cand va trebui sa plece, azi esti bine-maine nu se stie!...
 Sanatate multa copilasilor care merg pentru interventii si putere parintilor!

Mirela

• Full Member
  • Razvan Adrian Ruse
    • View Profile
    • Razvanruse Blog
« Reply #14 on: Septembrie 01, 2011, 02:02:15 pm »
Eu am deja 2,cel mare face 18 ani,intre Florin si Razvan este o diferenta de 14 ani si jumatate.Diferenta este foarte mare pt ca Florin este din prima casatorie.Este foarte greu mai ales ca eu l-am crescut singura cativa ani,pana m-am recasatorit.Dar,hai sa nu va incarc memoria cu drama vietii mele...Cert este ca un al 3 lea copil nu cred ca m-as incumeta sa mai fac din mai multe motive.In legatura cu dragostea fata de ei...,ii iubesc pe amandoi la fel de mult,ei sint tot ce am mai bun si mai frumos.
« Last Edit: Septembrie 01, 2011, 04:05:43 pm by Mirela »
Razvan a fost operat de tetralogie fallot,canal arterial persistent,DSV rezidual larg,in tg mures,la varsta de 6 luni,Implant de valva pulmonara,in Bad Oeynhausen-Germania,la 3 ani si 3 luni.