Tot pentru bebelusi pot mai am urmatoarele recomandari:
-folositi cu incredere batista bebelusului. datorita intubarii si a perioadei (pre si post operatorie) se formeaza multe secretii. acestea se elimina prin scaun sau prin tuse(mai rar, pentru ca ei nu stiu sa tuseasca); in spital ii aspira cu furtunelul, la fel procedati si voi, de cateori vi se pare ca ar avea nasucul infundat;
-este recomandat sa nu doarma pe suprafata plana, ci usor inclinata pentru ca respiratia sa fie mai usoara si sa nu depuna efort;
-nu fiti ingrijorati daca nu mananca cantitatea de lapte pe care o dati, mai ales daca se continua alimentatia la san;
-in functie de analizele medicale(acestea sunt sumarizate in scrisoarea de iesire din spital) - la un moment dat la toti se mentioneaza gradul de anemie. solicitati medicului pediatru o doza de fier pentru tratarea acesteia;
-inconjurati-i cu multa afectiune- incercati cat puteti sa nu ii lasati o clipa singuri, sa simta ca cineva este langa ei, ca cineva ii mangaie si ca le ofera siguranta;
-incercati sa ii caliti- plimbarile afara in aer liber, crescute gradual, sunt bine -venite.
-cumparati aparat de masurare a umiditatii din aer. acesta va va indica umiditatea optima, precum si temperatura. un aer prea uscat si o temperatura prea ridicata nu sunt indicate - in spital sunt tinuti si la 24 de grade in pamperasi;iarna este indicat sa aveti un aparat de umidificare a aerului sau vase cu apa langa sursele de caldura;
-nu privati copilul de baie zilnica decat daca ii este contraindicat de catre medic;baita trebuie sa fie de scurta durata;
-chiar daca este operat recent, dupa masa trebuie sustinut pentru a se aseza mancarica in stomacel. bateti-l fara frica pe spate, pentru a scoate acele sunete de "groh-groh";
-o data pe saptamana eu am facut urmatoarele: cantarire intr-o zi aleasa din saptamana la aceeasi ora si notare, masurarea circumferintei capsorului (nu va impacientati decat daca greutatea merge in jos);
-cumparati un aparat de aerosoli este util inclusiv aerosolul cu ser fiziologic;
-nu il comparati cu ceilalti copii de varsta lui. fiecare puiut are ritmul sau de crestere si dezvoltare;