Author Topic: Alimentatia piticilor nostri  (Read 1959 times)

0 Members şi 2 Vizitatori pe acest subiect.

kamy

• Sr. Member
    • View Profile
Răspuns: Alimentatia piticilor nostri
« Reply #30 on: Februarie 26, 2011, 12:31:28 am »
Gilia, ceea ce am pus eu mai sus, face parte din ce am adunat de-a lungul timpului de pe internet, nu mai tin minte de unde, dar le pun si poate va fi de ajutor si altor mamici care nu au timp sa caute sau pot lua cate o idee din tot ce este pus.

Noi am inceput diversificarea dupa 4 luni, in prima luna cu cereale si suc, pentru ca nu mai lua in greutate si era alimentat artificial.

In general parerile sunt impartite, insa fiecare trebuie sa le adapteze si in functie de nevoile copilului.
« Last Edit: Februarie 26, 2011, 12:40:31 am by kamy »

Gilia

• Sr. Member
    • View Profile
« Reply #31 on: Februarie 26, 2011, 10:17:58 am »
Vroiam doar sa va arat cat de impartite sunt parerile, ca nici nu mai stii dupa cine sa te iei.. ;) probabil informatia era luata tot de pe " despre copii", dar acu cativa ani, cand era Iustin mai mic, si intre timp au ajuns ei la concluzia ca e mai bine sa se inceapa la 6-7 luni.. :P fiindca vezi, in rest e identic. Oricum, nimeni nu-ti poate garanta ca e 100% cel mai bine intr-un fel sau altul, asa ca fiecare mama face pana la urma cum simte/crede, dupa ce vede mai multe alternative.

kamy

• Sr. Member
    • View Profile
« Reply #32 on: Februarie 26, 2011, 11:54:19 am »
Oricum, nimeni nu-ti poate garanta ca e 100% cel mai bine intr-un fel sau altul, asa ca fiecare mama face pana la urma cum simte/crede, dupa ce vede mai multe alternative.

Exact, draga Gilia, asa am facut si eu, multe informatii si am facut dupa cum am simtit, dar am cam respectat ordinea introducerii alimentelor. ;D

magdaz

• Sr. Member
    • View Profile
    • Blogul lui Rares
« Reply #33 on: Martie 05, 2011, 08:07:29 am »
Gilia, din experienta cu diversificarea lui Rares, sfatul pe care ti-l pot da, desi va parea ciudat si nu stiu daca il poti accepta, este sa te linistesti si sa amani diversificarea cu o saptamana. Sa nu insisti niciodata cand ea refuza, sa ii dai timp sa se razgandeasca. Astfel nu va apare intre voi stresul legat de alimentatie si, oricat de greu de acceptat ar fi, asa se obtin cele mai bune rezultate, oricat de in afara normelor de alimentatie general acceptate ar fi ele.
Dupa diversificarea dificila care a durat luni de zile in cazul lui Rares, eu nu mai cred in trucuri de  imbunatatirea a gustului mancarii sau a formei de prezentare. Copilul mananca atunci cand ii e foame, alimentele pe care este pregatit sa le primeasca.
In afara de aceasta solutie pe care eu am gasit-o potrivita pentru mine, iti mai pot spune ce am vazut in spital ca fac mamicile ca sa manance copilasii lor, desi aceste metode sunt incompatiblile cu ceea ce eu as putea face, din punctul meu de vedere fiind chiar mai mult sau mai putin socante:
-dau copilului mancarea mestecata de ele;
-tin copilul de gurita pentru a-l forta sa primeasca primele lingurite, dupa care copilul mai accepta singur alte cateva lingurite;
-(cazul unui copil mai maricel) conving copilul cu rugaminti, laude, amenintari, sa ia in gurita lingurita cu lingurita si apoi iar rugaminti, laude, amenintari, sa mestece mancarea, apoi iar rugaminti, laude, amenintari sa o inghita, masa dupa masa, pana cand copilul mananca cantiatea de mancare considerata de ele a fi necesara.
Iti doresc ca acestea sa ramana pentru tine simple povesti greu de crezut a fi reale, fetita ta sa revina la sentimente mai bune si sa aveti o diversificare usoara!

mQQm

• Sr. Member
    • View Profile
« Reply #34 on: Martie 05, 2011, 09:31:05 am »
Gilia, din experienta cu diversificarea lui Rares, sfatul pe care ti-l pot da, desi va parea ciudat si nu stiu daca il poti accepta, este sa te linistesti si sa amani diversificarea cu o saptamana. Sa nu insisti niciodata cand ea refuza, sa ii dai timp sa se razgandeasca. Astfel nu va apare intre voi stresul legat de alimentatie si, oricat de greu de acceptat ar fi, asa se obtin cele mai bune rezultate, oricat de in afara normelor de alimentatie general acceptate ar fi ele.
Dupa diversificarea dificila care a durat luni de zile in cazul lui Rares, eu nu mai cred in trucuri de  imbunatatirea a gustului mancarii sau a formei de prezentare. Copilul mananca atunci cand ii e foame, alimentele pe care este pregatit sa le primeasca.

emoticon thumb up

In afara de aceasta solutie pe care eu am gasit-o potrivita pentru mine, iti mai pot spune ce am vazut in spital ca fac mamicile ca sa manance copilasii lor, desi aceste metode sunt incompatiblile cu ceea ce eu as putea face, din punctul meu de vedere fiind chiar mai mult sau mai putin socante:
-dau copilului mancarea mestecata de ele;
-tin copilul de gurita pentru a-l forta sa primeasca primele lingurite, dupa care copilul mai accepta singur alte cateva lingurite;
-(cazul unui copil mai maricel) conving copilul cu rugaminti, laude, amenintari, sa ia in gurita lingurita cu lingurita si apoi iar rugaminti, laude, amenintari, sa mestece mancarea, apoi iar rugaminti, laude, amenintari sa o inghita, masa dupa masa, pana cand copilul mananca cantiatea de mancare considerata de ele a fi necesara.

Asta-i boala curata [ma refer la nevroza], asta daca nu luam in calcul si ce-i transmite mami din gura ei, brrrrrrrrrr!
If I had a prayer, it would be this: “God spare me from the desire for love, approval, or appreciation. Amen.” 
We live in a house of mirrors and think we are looking out of the windows—Fritz Perls

kamy

• Sr. Member
    • View Profile
« Reply #35 on: Martie 05, 2011, 12:29:36 pm »
Gilia, rabdareeee...of, cat m-am chinuit si eu la inceput...Nu stiu ce lingurita folosesti, eu am schimbat foarte multe pana am gasit si am luat de cea din silicon, de care greu ne-am despartit! Lorelai,pana la urma va da de gustul mancarii..

doina

• Sr. Member
    • View Profile
« Reply #36 on: Martie 05, 2011, 02:56:57 pm »
Despre mestecatul mancarii de catre mama nici nu vreau sa aud. Mi se pare infiorator. Despre obligat sau insistat mai bine zis, eu am patit-o pe pielea mea. Nu l-am fortat dar am insistat si nu a fost bine. Mananca el cand ii e foame, orice. Iar cand nu vrea si nu vrea, biberonul cu diverse (lapte, iaurt, fructe) face minuni ;D.
Nu ma intrebati cate lingurite are Darius  ;D...toate formele,culorile,marimile....dar nu inseamna nimic pt el ;D
Asociatia Copiilor cu Boli Cardiace Congenitale
www.acbcc.ro

mQQm

• Sr. Member
    • View Profile
« Reply #37 on: Martie 05, 2011, 04:15:03 pm »
Pai..., vi le-am vazut intr-o poza frumos aliniate pe masa ;D probabil ca tocmai le sterilizasesi ;D
If I had a prayer, it would be this: “God spare me from the desire for love, approval, or appreciation. Amen.” 
We live in a house of mirrors and think we are looking out of the windows—Fritz Perls

doina

• Sr. Member
    • View Profile
« Reply #38 on: Martie 05, 2011, 08:04:08 pm »
 :D  :D, da pe Facebook  :D :D
Sa nu scoatem colectia de sticle ... ;D
www.acbcc.ro

doina

• Sr. Member
    • View Profile
« Reply #39 on: Martie 06, 2011, 02:43:50 pm »
Mamici, pun AICI  un link de unde se poate descarca o carte (scrisa de un dr.) cu retete si meniuri pentru pitici de la 0 la 3 ani. De multe ori cand ma intrebam cam cat ar trebui sa manance, am gasit raspunsul printre aceste randuri.

Si AICI  inca una, care contine si grafic de introducere a alimentelor pe luni. Este simplu pentru ca dintr-o privire iti dai seama cam ce ai putea sa-i dai bebelusului la varsta respectiva.

« Last Edit: Martie 06, 2011, 03:05:42 pm by doina »
www.acbcc.ro

mariana

• Sr. Member
    • View Profile
« Reply #40 on: Martie 06, 2011, 08:57:04 pm »
ati putea scrie o carte in legatura cu hranirea unui copil 
eu nu prea mai stiu sa dau sfaturi in legatura cu asta ,dar imi face placere sa imi amintesc

liviams

• Full Member
    • View Profile
« Reply #41 on: Iulie 20, 2011, 02:59:22 pm »
Dragi mamici,
eu am tot intrebat doctorii ce e bine sa-i dau sa manance si ce nu, dar nimeni nu ne-a restrictionat ceva!
Dr.cardio din Tg Mures a spus ca-i fac bine cat mai multe proteine!
In rest...nimic!
voi ati primit sfaturi, sau ce nu le dati sa manance micutilor?

magdaz

• Sr. Member
    • View Profile
    • Blogul lui Rares
« Reply #42 on: Iulie 20, 2011, 06:13:03 pm »
Nici noi nu avem restrictii alimentare.

codrutzu24

• Jr. Member
  • **
    • View Profile
« Reply #43 on: August 04, 2011, 10:19:21 pm »
Codrut pana la varsta de 6 ani n-a mestecat mancarae dintr-o imposibilitate fiziologica si l-am lasat in pace sa manance cum vrea; dupa ce am incercat toate metodele sa-l fac sa mestece -lam tinut 2 zile nemancat ,i-am bagat bucati mai mari in mancarea pasata cum dadea de ele se inneca si varsa TOT pe gura si pe nas-si pana la urma am vazut cauza n-are omuletul din gat; asa ca l-am lasat in pace si singur a inceput sa pofteasca la orice si sa bage ingura si acum mestecA IN PREZENT DUPA 6 ANI DE CHINURI COPILUL MEU S-A INVATAT SA MESTECE SINGUR SA-SI APLATIZEZE CUMVA TRAHEEA IN MOMENTUL IN CARE INGHITEB CA SA NU BAGE MANCAREA IN PLAMAN E NUMAI MERITUL LUI ASTA DUPA CE  EU FACEAM ROSU INGAT DE CAT DE MULT INGHITEAM IN LOCUL LUI INSTINCTIV MANCAREA.ASA CA MORALA E CA NU FAC EI NIMIC CAND VREM NOI CI CAND SE SIMT EI PREGATITI

doina

• Sr. Member
    • View Profile
« Reply #44 on: Septembrie 01, 2011, 11:27:18 am »
Ca tot era vorba despre cereale, am gasit un articol pe ROMEDIC in care se spune ca acestea ar fi ideale la micul dejun. Darius a mancat o lunga perioada Ovaz cu prune de la Nestle iar acum mananca Milupa Bio 7-Korn, cele nemtesti nu varianta romaneasca. Personal nu am o parere buna despre Milupa dar cu cerealele astea nu am nimic  ;)

"Alimentatie copil 1-3 ani

Dupa primul an de viata, apetitul copiilor scade simtitor. Acestia devin mofturosi, ezita sa incerce noi alimente, refuza cu incapatanare unele alimente si, pe ansamblu, nu par sa manance suficient. Dar, la aceasta varsta, obiceiurile alimentare ale copiilor pot fi imprevizibile de la o zi la alta. Ei pot manca tot ce li se ofera la micul dejun, si mai nimic in restul zilei. Sau, pot cere felul de mancare preferat timp de 3 zile la rand, apoi sa il refuze complet.

Inainte de a intocmi un plan de alimentatie pentru copilul mic, este bine de stiut ca necesarul caloric al acestuia este mai mic decat credeti. Nu uitati ca ritmul de crestere a copilului mic este mai lent decat in primul an de viata, astfel incat necesarul energetic (numarul de calorii pe kg de greutate corp) cat si apetitul vor fi mai reduse. Deci, in cazul unui copil activ, sanatos, care creste si se dezvolta normal, putem afirma ca mananca suficient.

La varsta de 1 an, copilul poate in general sa consume majoritatea alimentelor pe care le serviti familiei, dar cu cateva precautii. Asigurati-va ca mancarea are o temperatura adecvata, pentru a nu provoca arsuri copilului. Incercati sa evitati alimentele condimentate excesiv, sarate, indulcite sau cu sosuri picante. Acestea pot acoperi gustul natural al alimentelor si, pe termen lung, pot deveni daunatoare sanatatii. Copiii mici sunt mai sensibili decat adultii la aceste arome si pot respinge alimentele condimentate in exces.

La copiii de aceasta varsta, exista riscul unei asfixieri cu alimente tari, care pot bloca traheea. Prin urmare, toate alimentele trebuie sa fie pasate sau taiate in bucatele mici, usor de mestecat. Nu ii oferiti niciodata alune, struguri, morcovi, bucati mari de carne sau bomboane. Morcovii, de exemplu, trebuie taiati in 4 pe lungime, apoi tocati. In plus, copilul nu trebuie sa manance decat sub supravegherea unui adult.

In medie, un copil intre 1 si 3 ani are nevoie de 1000 - 1300 calorii pe zi. Desi nu este nevoie sa numarati caloriile, este uneori util sa stiti care este aportul caloric recomandat pentru aceasta varsta. Dieta copilului trebuie sa fie asemanatoare cu cea a restului familiei, continand 3 mese si 2 gustari hranitoare zilnic.

Expertii sunt de parere ca cea mai sanatoasa alegere pentru micul dejun o constituie cerealele cu lapte. Aceasta combinatie este bogata in calciu si chiar in fibre (daca alegeti cereale integrale). In plus, cerealele pentru copii contin un adaos de vitamine din grupul B si fier. Evitati cerealele care contin mult zahar; in schimb incurajati copilul sa le indulceasca cu fructe. Oferiti copilului un pahar de suc de fructe, bogat in vitamina C, care contribuie la asimilarea fierului din cereale. Optati pentru sortimentele care contin cel putin 5 grame de fibre si doar cateva grame de zahar pe portie.
In dieta copilului mic, colesterolul si alte grasimi sunt foarte importante pentru crestere si dezvoltare, astfel incat ele nu trebuie limitate cantitativ."

articol preluat de pe ROMEDIC
www.acbcc.ro