Author Topic: Probleme de crestere asociate bolii cardiace  (Read 8235 times)

0 Members şi 1 Vizitator pe acest subiect.

soli

• Guest
Probleme de crestere asociate bolii cardiace
« on: August 11, 2009, 12:37:01 pm »
Haideti sa vorbim aici despre alte probleme pe care fiecare mamica le a avut de a lungul timpului , indiferent daca starea inimii a necesitat sau nu o corectie chirurgicala . Mi se pare util acest subiect pentru ca noi am gasit informatii rasfirate , si am bajbait destul de mult ca sa aflam niste raspunsuri . Sa ajutam pe altii si sa ne ajutam si pe noi . in alte tari indrumarea parintilor de copii cu probleme cardiace se face in centre speciale , si organizat . de obicei dupa o operatie copiii sau adultii merg in centre de reabilitare care ii ajuta sa invete sa traiasca normal . si cei din jur sunt educati sa accepte si sa ajute persoanele cu probleme , nici decum sa le marginalizeze sau ridiculizeze .
Cred ca avem nevoie sa fim uniti , macar si virtual , si sa invatam unii de la ceilalti , sa cresti un copil cardiac nu este nici usor nici pe termen scurt . felul in care ii crestem este hotarator pentru felul in care ei se vor comporta ca adulti .
Desigur , acest subiect nu tine loc de sfatul doctorului , este doar experienta noastra pe care o impartasim si altore ,pe noi ne ar fi ajutat mult sa stim despre posibile probleme de dentitie sau neurologice , ex .
 Bela la 6 luni dupa prima operatie ,de bending pulmonar , nu a evoluat foarte mult , lua in greutate foarte greu si ajunsesem sa uram cantarul . s - a nascut cu 3,500 si la 6 luni avea 4 kg . infricosator cand ne gandeam ca peste 2 luni avea sa intre din nou in operatie . nu dadea nici un fel de semne ca ar vrea sa se joace , sa se rostogoleasca sau sa apuce vreun obiect oricat de lucitor sau tentant vroiam noi sa fie . piciorusele erau ca doua betisoare si ar fi stat la nesfarsit pe spate. la soare puternic , nu va imaginati ca o tineam cu ochii in soare , se simtea incofortabil . doctorii recomandau sa o tinem izolata cel putin pana la a doua operatie , ca sa nu adune vreun virus sau infectie fatala .

nu stiu daca izolarea i a dat aceasta sensibilitate la lumina pe care inca o are .
la 8 luni , dupa a doua operatie am asteptat o perioada pt refacere si dat fiind ca se comporta la fel am inceput sa ne ingrijoram . dr cardiolog la care mergeam la acea vreme insista ca operatia din belgia nu afost bine facuta . niciodata nu a mentionat posibilitatea unei probleme neurologice .
prima data cand ni s -a spus asta a fost in iomc , cand a vazut dr Craiu . Ulterior Dr Padure care a vazut o a decis - rapid recuperare .Am inceput cu stagii de recuperarea de 2 saptamani la fiecare 2 luni . Dr cardiolog din Belgia a spus insa ca recuperarea tb facuta altfel , intr-un ritm care sa nu ii oboseasca inima dar sistematic . el spunea ca e suficient sa faci de doua ori pe sapt . la 1 an nu sedea bine in fundulet . am facut o echo transfontanelara la care s -a vazut o dilatatie ventriculara , la care i s-a spus hidrocefalie neevolutiva . initial ne am panicat , singura recomandare medicala kineto si cerebrolizin , tonotil . vit b , alternativ . cu kineto , corsetul si orteze de pe l a1 ans i doua luni a inceput incet incet sa faca ce fac bebeii pe la 6 .nu am reusit sa facem rmn , nici nu am incercat , a fost greu sa ne decidem cand cardiologul a spus ca i s au intors copii in coma dupa anestezie . tomograful la bagdasar nu au vrut sa il faca , pt ca au pretins ei nu au dr cardiolog pediatru si nu stiu cat somnifer sa i dea , in conditiile in are desitinul in fundulet la ea nici macar somnolenta nu da , darmite un somn zdravan. am continuat kineto sistematic.

In germania au fost curiosi si ne au intrebat de ce nu merge cand de regula copiii cu acelasi diagnostic evolueaza aproape normal . au vazut si ei transfontanelarele de atunci , am carat cu mine ditamai dosar , si au spus ca se poate numi cu greu hidrocefalie . Ne am intors acasa cu un nou diagnostic - macrocefalie si usoara dilatare ventriculara . tb sa traduc actele si dupa ce ne odihnim bine incepem sa cautam neurolog . oricum , cu siguranta , continuam recup din septembrie incepand . dentitia , vorbirea , ritmul de crestere in greutate si in inaltime au fost si ele problematice , lal unele am gasit raspuns , la altele nu inca . este isteata ,prinde usor o  poezie , un cantecel , dar inca le stalceste , recita pasaje din filme pt copii de care in spital am fost nevoita sa ma agat pt ca nu manca si refuza sa comunic e cu noi , cred ca vede prea multe filme si se comporta cu obiectele ca si cum ar fi vii. sper ca e doar o etapa , relativ  normala . mai revin . daca si voi aveti acelasi fel de probleme va rog sa le impartasiti .
o zi buna tuturor !
« Last Edit: August 11, 2009, 09:17:36 pm by nicoleta »

codrutzu24

• Jr. Member
  • **
    • View Profile
Răspuns: Probleme de crestere asociate bolii cardiace
« Reply #1 on: August 13, 2009, 06:14:42 pm »
Buna ziua tuturor.Oproblema asemanatoare am avut si noi cu Codrut;am aflat ca ar putea avea retard in dezvoltarea psiho-motorie abia la 1 an si 10 luni cand ne-am dus sa facem certificatul de handicap pe baza op la inima;sa nu credeti ca nu l-au vazut n doctori pana atunci;cam toti aveau acelasi raspuns la cum era  multumiti-va ca traieste, ca- l aveti bucurati-va asa cum este ca e foarte bine avand in vedere de unde a plecat.Am ramas socati de diagnostic si de la 1 an si 10 luni facem recuperare 5 zile pe saptamana non stopCu o usoara ventriculomegalie a fost gasit si Codrut a luat mult timp glicerol sol 1% dar ne-au zis ca asta nu afecteaza bunul circuit al creierului ca e o afectiune comuna.Dupa ce i s-a inchis fontanela n-am mai putut vedeaevolutia sau involutia ei;Codrut avand 2 electrozi ramas preventivi-unul in atriu si altul in ventrcul-nu putem sa-i facem rmn sau tomograf.Acum are 5 ani a inceput tarziu sa mearga, sa vorbeasca acum 1 an si ceva rezultatulmultelor ore de terapie ocupationala si logopedie.Un neurolog bun dr.GEORGE POPESCU TISMANA a fost ani multi seful spitalului de neurologie infantila un om cu suflet mare acum practica la medicclas.parinti care aveti bebei cu malformatii cardiace operate sau nu mergeti si la neurologie la control ca din ce am vazut aceste malformatii nu prea vin singure si sunt asociate in general cu retadrul psiho-motor.Acum nu stiu daca retardul e dat de anestezii caci am vazut copii anesteziati de 2 3 ori si care nu l-au dezvoltat;sau inclin sa cred ca e de sine statatoare datorata proastei functionari a inimii implicit a creierului.oricum kineto la greu terapie ocupationala de asemeni terapie in apa pentru cei acre-si permit la baby spa am inteles ca sunt bune condirtiile.Azi am primit si noi o veste buna;ca voi putea sa-l dau de la 7 ani la o scoala normala ca sansele sunt foarte mari sa se recupereze de tot in timpul care ne-a ramasla budimex avem prieteni care merg cu copilul si erau multumiti dar nu le conveneau pauzele astea de 2 3 saptamani in timpul asta vin dincoace la Gomoiu iar tu Soli ai putea s-o duci pe Bela si la centrul Aurora in regim de gradinita-e special pentru copii cu probleme motorii- au acolo kinetoterapeut,logoped educator etc.prietenii nostri il duc pe Alex 3 ore pe zi si se vede diferenta invata cantce,se joaca cu ei, socializeaza cu copii care vorbesc, ei st multumiti

codrutzu24

• Jr. Member
  • **
    • View Profile
« Reply #2 on: August 13, 2009, 06:16:25 pm »
o zi buna tuturor si vacante placute

soli

• Guest
« Reply #3 on: August 13, 2009, 11:21:53 pm »
buna seara , multumesc tare mult codrutzu , ne am intors si incep sa pregatesc pt sapt viitoare intalnire cu doctorii daca am bafta si nu sunt plecati . inca nu ne a vazut nici cardiologul . am sa caut inf si despre centrul aurora . habar nu aveam ca exista . intotdeauna mi am facut griji legat de orice fel de integrare intr un soi de colectiv , si cred ca ar trebui sa fac asta daca e posibil din toamna . daca nu gasesc informatii pe net am sa te rog sa ma ajuti un pic . ati continuat recuperarea si dupa ce a inceput sa mearga ?si cum te simti cand stii ca trebuie sa l lasi singur in lume ? :'( mi e groaza sa ma gandesc la asta . oricum , mai avem timp sa ne obisnuim cu ideea .
vacanta frumoasa si voua !

codrutzu24

• Jr. Member
  • **
    • View Profile
« Reply #4 on: August 14, 2009, 04:34:44 pm »

Am continuat recuperarea si pe timpul gradinitei.De la 8 la 11.30 la gradinita cu program scurt-8-12-si dupa aia mergeam direct la recuperare pana la 14.30;bineinteles cu mancarea dupa noi.LA GRADINITA NORMALA NU E BINE SA-I LASI PE PITICII CU PROBLERME SI DE SOCIALIZARE MAI MULT DE 4 ORE CACI DACA II SPERIE CEVA(CUM ST EI MAI EMOTIVI)SE DESCURCA DESTUL DE GREU SI PRIND TEAMA DE COLECTIVITATE .O ZI SI UN WEEK-END SPLENDID SA AVETI

soli

• Guest
« Reply #5 on: August 14, 2009, 11:07:07 pm »
buna seara ,codrutzu esti mai avansata decat mine , ma gandesc constant la gradinitza , este si unul din motivele pt care noi am hotarat sa incercam sa ne stabilim afara . din cate am intele voi ati mers la gradinita normala . asta inseamna ca ai mers cu el ?iar dupa aceea fuga la kineto -deci ai ramas acasa , sau poate lucrezi de acasa . imi doresc foarte mult sa mergem in sistemul normal de invatamant , cred ca la faza la care suntem acum e imposibil , zic si eu , avem inca pempers . mi e foarte greu sa scap de ei , medicamentele acum sunt mare parte diuretice , furosemid , spironolactona , lisinapril . lasata fara , face cam din juman juma de ora . si nu vrea la olita .o  perioada a spus ca face , si noi am asteptat pana dupa operatie cu operatiunea pempersul , acum nici nu mai spune .
 la munchen o primesc asha , cred ca acasa nu as lasa o eu . in rest , este sociabila , si se descurca fara mine , ii place orice fel de activitate care presupune invatat sau cantat si pot sa o las fara grija cateva ore , nu plange in lipsa mea , dar se smiorcaie cand ma intorc doar ca sa mi arate cat de tare a suferit si ce rea sunt . sm vazut pagina de internet la centrul aurora si au detalii de contact dar scriu ca de la 5 ani , baietelul Alex al amicilor vostrii este de 5 sau in principiu primesc si mai mici? oricum , ii sun dupa consult neuro . codrutz merge bine si echilibrat sau mai are inca usoare dezechilibre ?bela duce piciorul stang usor in afara , si strica pantofii la varf , uneori nu e f, vizibil dar roteste talpa intr un fel ciudat .
multumesc pt informatii inca o data . noapte buna !

codrutzu24

• Jr. Member
  • **
    • View Profile
« Reply #6 on: August 16, 2009, 11:06:37 pm »
buna seara,soli. Codrut nu merge dezechilibrat,dar daca vrea sa alerge saltas ca un ied.la gradinita nu am stat cu el, il lasam la 8  si-l luam la 11.30.la inceput a bazait si el apoi s-a obisnuit.Cu pampersul de-abia anul trecut am scapat si noi de el; sil-am pus din ora in ora la pom afara ,in parc, oriunde ne prindea ora respectiva.furantril am luat si noi multa vreme cu captopril acum slava domnului nu mai e nevoie facem cerebrolisin, luam tonotil si omega 3.cu pampersul insista nu te da batuta sa inteleaga bella ca tre' sa ceara sub orice forma la baie ai sa fii surprinsa cat de repede inteleg ei asta;noua ne-a luat exact 1 saptamana in cond in care codrut nu vb deloc ok-adica spunea caca indiferent la ce-fii perseverenta.Alex merge de la 3 ani nu stiu acum daca iti tre'relatii sau nu dar e bine sa mergi pana la ei sa stabilesti legatura cu directoarea.De stat stau acaSA CU EL IN BAZA CERTIFICATULUI DE HANDICAP SI ST IN CONCEDIU INGRIJIRE COPIL DE LA 3 LA 7 ANI CU DREPT DE INSOTITOR;NU STIU DACA VOI AVETI CERTIFICAT DAR MIE MI-A PRINS BINE C-AM PUTUT OBTINE-PT OP PE CORD-CA AM PUTUT AVEA GRIJA SI MERGE TOTI ANII ASTIA CU EL LA RECUP, MULTE ORE DE STAT IN PARC SI SOCIALIZAT CU COPII ETC.ALTCEVA NU MAI STIU CE SA-TI SPUN DACA ADUCI DE LA DOCTORUL NEUROLOG XCA-I RECOMANDAT SA SE INTEGREZE INTR-O GRADINITA NORMALA EI ST OBLIGATI DE LEGE S-O PRIMEASCA CAM ATAT PT ALTE INFO INTREABA;NOAPTE BUNICA TUTUROR

soli

• Guest
« Reply #7 on: August 17, 2009, 02:41:44 pm »
buna , multumesc inca o data , maine avem programare la dr Tismana  :),
 e fain ca ati scapat de diuretice , noi nu avem sanse ! am sa insist cu pempersul !
 si noi avem avem certificatul , inca de pe la 2 ani . nu stiu ce incadrare vor face acum , dupa ultima operatie. am renuntat sa fac prelungirea la concediu  de la 3 la 7 dintr o prostie , intentionam sa ma angajez dupa operatie pt ca s a pensionat bunicul - socrul meu si speram sa ne bazam pe el , chiar si pt mers la kineto si ce mai avea nevoie . acum s a ''intors'' ! in conditiile in care ii trebuie logoped , kineto , terapie ocupationala si cine mai stie ce mi e greu sa ma gandesc la o intoarcere in germania. i ar lua cateva luni sau un an sa invete limba iar eu nu ash avea cum sa o ajut .
cerebrolizin si tonotil nu am mai facut de o buna buc de vreme , asteptam recomandare dr . le am luat recomandat neurolog in recuperare . nu stiu cum interfereaza cu coumadinul pe care il ia ca antitrombotic si care ne face viata un calvar . nu pot sa i dau nici un aliment care contine cant mare de vit k , si e slava domnului peste tot . cand ma pregatesc sa fac mancare dau in depresie . ii salta inr , deci potenteaza cumadinul si  antibioticele  si  paracetamolul .
fac calcule si grafice toata ziua . si ma rog sa nu apara vreo raceala sau enterocolita , caz in care tb sa ia  si alte medicamente , respectiv nu se mai asimileaza coumadinul .
revin cu noutati de la neurolog maíne seara , si ma bucur ca esti acolo si ca e cineva care intelege , in spatele monitorului !aparent sunt singura cu probleme  :)
o zi frumoasa , tie si lui codrut  .

codrutzu24

• Jr. Member
  • **
    • View Profile
« Reply #8 on: August 17, 2009, 03:21:06 pm »
BOUNJOUR FETELOR.SOLI, COUMADINUL TI L-A DAT DIN BELGIA?CA STIAM CA MAI E SI PLAVIXUL ANTITROMBIC POATE NU ARE ATATEA RESTRICTIIRECUPERARE TI-AU INTERZIS SA FACI MAI MULT DE 3 SAPT CARDIOLOGII SAU DIN CAUZA COPIILOR MULTI DE LA BUDIMEX NU TE-AI PUTUT STRECURA DACA N-AI RESTRICTII FA IN ASA FEL CA IN PAUZA DE LA BUDIMEX SA INTRI IN ALT CENTRU LA RECUP.EU CU JUNIORUL AM ALTA BELEA;NU MESTECA DE-ABIA MANANCA O GRISINA CU SCANDAL;DIN CAUZA CA L-AM GAVAT 1 AN SI CEVA PANA L-A OP DE PALATOSCHIZIS DR BRATU DE LA BUDIMEX LA 1 AN SI 3 LUNI ASA CA INTELEG CE-I CU MANCAREA CALCULUL CALORIILOR SA IA IN GREUTATE SAMD. IN CONCEDIU POTI SA TE INTORCI CHIAR DACA AI FOST 1 AN LA MUNCA  CONCEDIUL POATE FI SI DE LA 4,5 SAU 6 LA 7 ANI,DUCI CERTIFICATUL LA MUNCA SI GATA.ACUM AM AJUNS SI NOI DE LA REC ,ACASA MANCAM,FACEM UN PIC DE NANI SI DUP-AIA IN PARCNOI STAM IN ZONA LIA MANOLIU DACA STATI IN ZONA NE PUTEM INTALNI VA PUPAM O ZI FRUMOASA TUTUROR SIVOUA SOLI CU BELUTA

soli

• Guest
« Reply #9 on: August 18, 2009, 11:03:05 pm »
buna , codrutilor , coumadinul ni l au dat din germania , la ultima operatie si il are pe viata . cred ca plavixul e din aceeasi familie . cred ca se numesc coumarinice . nu e chip sa l schimbi , e vital si f bun pt ca are un timp de injumatatire crescut adica ce a luat astazi se vede cam peste 2 zile . previne tromboembolii. cant. trebuie data in aco lrd cu limitele inr . care la noi tb sa fie intre 2si 3 . nu calculam calorii ci grasimi si fac o evaluare la cat cumadin ar tb sa ia in zilele urmatoare in functie de inr .daca nu sunt probleme ia aceeasi doza dar daca mananca mai mult decat de obicei sau verdeturi se vede o scadere inr deci tb sa cresc usor doza de coumadin . am intepat o zilnic vreo trei luni in degetele pt test , acum incerc sa o fac mai rar , la 3 zile . si peste vreo luna sper ca la o sapt . testerele nu se gasesc aici si le pastrez pt situatii de criza . in plus nu sunt foarte ieftine .
la gimnastica nu am avut restrictii , dar am facut normal doua sapt . ca atat e regula in robanescu , cu pauza de doua sau o luna . noi ne internam pt 2 gimnastici pe zi , plus ergoterapie, dezavantaj ca de regula aduna vreo infectie si ne mutam in budimex la tratament . avantaj de doua ori pe zi gimnastica si faptul ca am trait in acest mediu aproape doi ani mi a modificat complet felul de a vedea lumea . mamele de acolo sunt niste eroine . si lupta lor este incredibila . profesorii foarte dedicati . si dr Padure desi o fire dificila  , e un om absolut remarcabil , a facut din centru in decurs de cativa ani un loc foarte primitor , in care noi ne simtim ca acasa .
am facut consult neuro astazi , dr nu vrea sa se pronunte si insista sa facem rmn . nu am decis inca , dar cred ca e necesar . ma retine faptul ca acolo unde ne a trimis nu au medic cardiolog . ne gandim !

soli

• Guest
« Reply #10 on: August 18, 2009, 11:12:33 pm »
nu stam in zona , tocmai in rahova , dar ne ar face placere sa va cunoastem  ;)bela iubeste baieteii , e foarte cocheta si ii place sa fie in centrul atentiei, astazi in sala de asteptare l a abordat timid pe un nene ''nenea , este foaaate fumoasa Bela , si a dat si cu pafum ''am crezut ca lesin de ras .are o legatura speciala cu bunicul , tati mai mult absent , si in budimex , nu avea nici 3 ani , se uita lung dupa un nene care semana usor cu bunicul , si mi a comunicat incantata '' mai - mai nenea ''
o seara frumoasa !

codrutzu24

• Jr. Member
  • **
    • View Profile
« Reply #11 on: August 19, 2009, 12:24:08 am »
bonsoir, dragi mamici, tatici,si toti ceilalti;abia acum face si junior nani sa pot scrie si eu 2-3 cuvinte.Soli,dincoace la centrul nostru am intalnit aceeasi situatie;mamici care se bucura de fiecarecuvant,fiecare miscare a copilului lor care nu stiu pe unde sa alerge sa vada progresele copiilor lor;ai dreptate-mame eroine-ce-i mai grav,am vazut copii cu tetra, copii legume ramasi asa din cauza vreunui nenorocit de dr. prea grabit sa-i scoata te-nfiori.apropos,stii care-i culmea tampeniei in opinia mea?sa-ti moare sotia-proaspat mama- pe ati exangvinata ca n-au vrut doctorii sa puna o amarata de perfuzie.Am vazut aici n cazuri foarte multe grave cu copii nevinovati ce sufera din vina doctorilor care au asistat la nastere.codrut a avut si el parapareza spastica nelegata de afectiunea la inima datorata faptului ca a venit pe lume incordat cu fundul inainte-la propriu-.mai tre'sa mergem si noi la budimex la orl sa desfundam nara dreapta-imperforatie choanala dreapta-la dr gheorghe dan in rest ne rugam sa fie recuperarea temeinica sa putem mg peste 2 ani la scoala normala.noi din 5 ani de viata 1 l-am trait in spitalele din bucuresti si tara uneori ajungeam acasa si nici nu desfaceam bagajala

codrutzu24

• Jr. Member
  • **
    • View Profile
« Reply #12 on: August 19, 2009, 12:25:18 am »
noapte bunica tuturor dar adorm aici

soli

• Guest
« Reply #13 on: August 19, 2009, 06:48:22 pm »
buna , codrutzu si parinti , loredana am citit postul tau de la celalalt subiect si e emotionant , despre operatia lui codrut si despre dr arafat . si noi am trecut pe la mures si avem o parere buna , am apreciat f tare faptul ca dr Suciu ne a  spus direct ca nu poate sa faca nimic pt ea ,dar am cunoscut si cazuri in care au amanat parintii la nesfarsit si sunt convinsa ca nu banii au fost motivul . unul dintre lucrurile eronate spuse de ei a fost faptul ca fontanul se face la 7 ani , sau poate nu am retinut eu bine si a spus de fapt ca si la noi se va face fontanul peste 7 ani ? e o perioada confuza din viata mea. oricum , spitalul are conditii mult mai bune decat multe din bucuresti , este foarte curat . si asistentelor o sa le pastrez o vesnica recunostinta , lor le datorez primele indrumari in calitatea de mama , tb sa recunosc ca habar nu aveam sa pun un pempers  :) experienta ta e de a dreptul macabra ! imi pare rau ca nu poti face comparatie cu un spital de afara , si nu faptul ca au finantare e explicatia , ci grija fata de pacient dublate de mult bun simtz si organizare .
am inteles ca problemele de masticatie au aparut de la gavaj , si noi am gavat o pana la 6 luni , dupa prima operatie desi era slaba ca un tar , am decis sa  i scot gavajul , desi dr cardioloaga zicea ca se tine si pana la 2 ani . am avut norocul unei pediatre minunate care m a incurajat si am bagat diversificarea la 3 luni si jumatate , in paralel cu gavajul . abia asteptam sa ma scap de sondita , o schimbam la trei zile , sotul meu o tinea si eu ii varam furtunelul in urlete si proteste , cred ca sunt singurele momente in care a urlat , din toata viata noastra comuna .

soli

• Guest
« Reply #14 on: August 19, 2009, 06:59:19 pm »
am decis ca nu ne mai internam pt recuperare , mergem ambulator , si continuu , o data la doua zile daca e posibil , daca nu zilnic ,alternativ , la robanescu si la gomoiu . te rugam sa ne spui cam ce ne trebuie ca sa ne inregistram si sa facem programare . presupun ca un dr de recuperare de acolo tb sa ne vada . asta la incep sept .
 ne mai acordam o per de vacanta , pana la sf lui august  , ca o meritam , in rest miscare de voie prin parculet , am agatat o in ham si ii place . inca nu stie sa pedaleze dar impinge din talpi bicicleta . plecam la tzara la sf saptamanii , dar nu i bai , sunt conectata .

o seara buna tuturor !